foto arnaud

Sinds 1989 ben ik clownsleraar. Een prachtig vak, waarbij ik veel boeiende en leergierige mensen mag ontmoeten die zich als clown willen ontwikkelen. Nu kwam ik vorig jaar opeens tot de ontdekking dat in de landen waar ik lesgeef (Nederland, België en Duitsland) bijna geen jonge clownsleraren te vinden zijn. Bijna alle docenten die ik ken cirkelen zo rond mijn leeftijd (ik ben van 1959). Goede clownsleraren zijn belangrijk en ik kijk een beetje angstig de toekomst in.Hoe ziet het clownlandschap eruit als deze generatie over 10-15 jaar ineens afzwaait...? Valt er dan een groot gat? Ik vrees van wel en daarom dat ik het belangrijk vind om nu mijn kennis door te geven.

In Duitsland ben ik dit jaar gestart om samen met een Duitse collega driedaagse bijeenkomsten te organiseren om clowns dit te laten onderzoeken. De belangstelling is groot en mijn zorg wordt inmiddels ook gedeeld. Daarom wil ik dit nu ook in Nederland gaan aanbieden.   Ik doe hierbij een aanzet  om clowns die jonger zijn dan 50 jaar uit te nodigen om te komen onderzoeken of het iets voor jou zou kunnen zijn? Het hoeft geen volledig beroep te zijn; je kunt het doen naast je clownswerk of naast ander werk.

In eerste instantie denk ik aan een paar zondagen in het voorjaar. Een eerste datum is 1 maart - volgende data zal ik snel bekend maken. Het zal plaatsvinden in Nijmegen, maar over de kosten kan ik nu nog niets zeggen. Eerst wil ik inventariseren óf er voldoende draagvlak is om dit op te starten. Dus meld je graag bij mij aan wanneer dit initiatief jou aanspreekt.