In samenwerking met VZW ZorgSaam bieden Martine Bal en ik 4 modules van drie dagen aan in Brugge in de periode oktober 2020 – mei 2021. De thema’s zijn:

1. Basis Clownerie (Martine + Ton) – 23, 24 en 25 oktober  
2. Spelen met muziek (Martine) – 27, 28 en 29 november  
3. De non-verbale clown (Ton) – 5, 6 en 7 maart 
4. Uit je hoofd en in je lijf (Martine) – 7, 8 en 9 mei

Je kunt kiezen of je er één of meerdere modules wilt doen. De eerste module kost € 246,-, de vervolgmodules kosten € 171,-. Het prijsverschil zit in het gegeven dat de Startmodule door twee docenten wordt gegeven. Wanneer je je wilt aanmelden of wanneer meer informatie wilt, stuur dan een mailtje naar ZorgSaam: www.zorgsaam.be

Module 1: Basis Clownerie (docenten Martine Bal en Ton Kurstjens)

23 - 24 -25 oktober , iedere dag 10.30 – 17.30 uur

De kracht van een clown zit in het onvoorwaardelijk ‘ja’ zeggen tegen alles wat zich aandient. Zijn openheid nodigt uit om je te laten zien in je kracht én in je kwetsbaarheid. Hij incasseert en accepteert wat er gebeurt: zo is het! Op die manier kan de clown jou inspireren om op een liefdevolle en speelse wijze contact te maken met de bron van het leven, je hart. Je verzint, probeert, verrast, durft en beleeft en je gaat spelen vanuit jouw energie, creativiteit en eigenheid.  

We laten ons door de puurheid van het kind inspireren om dichter bij de clown te komen en zo ook bij onszelf. Vanuit deze transparantie en echtheid ontstaat herkenning en ontroering bij het publiek.  We hoeven niet perfect te zijn en mogen de controle loslaten. De spontaniteit van de clown laat alles borrelen en bruisen: spelen maar!

Module 2: Spelen met muziek (docent Martine Bal)

27, 28 en 29 30 november, iedere dag van 10.30 – 17.30 uur

Hier ligt de focus op het fysieke spel vanuit beweging en dans.

In deze module zijn beweging en dans de motor om je clown tot uitdrukking te brengen.

We vertrekken vanuit gekende bewegingen die we langzamerhand uitbreiden naar nieuwe vormen. Je wordt uitgenodigd om op ontdekking te gaan en de humor en de speelsheid op te zoeken in de beweging. Spelen met timing, ritme, klein en groot, hilarisch en poëtisch komen aan bod.

Verschillende muziekgenres nodigen uit tot spel.

Module 3: De non-verbale Clown (docent Ton Kurstjens)

5, 6 en 7 maart (2021), iedere dag van 10.30 – 17.30 uur

De clown brengt ons dichter bij ons gevoel en onze intuïtie. Hij wil ontdekken, zich verwonderen en zijn enthousiasme delen als een klein kind. Een clown toont zijn opwinding en plezier vanuit zijn hele lijf en mimiek: flonkerende pretoogjes, een ondeugende glimlach, gespreide armen om te ontmoeten… Het zegt zoveel meer dan woorden, die ons vaak weghalen van wat we diep van binnen voelen en willen tonen. Samen gaan we op onderzoek waar de verschillen zitten in het verbale en non-verbale. Bovendien zullen we ontdekken dat het gebruik van stem en klank juist weer heel ondersteunend kan zijn!

Module 4: Uit je hoofd en in je lijf (docent Martine Bal)

7, 8 en 9 mei (2021), iedere dag van 10.30 -17.30 uur

In deze module gaan we spelenderwijs onderzoeken en ontdekken hoe we met klank en muziek ons spel kunnen ondersteunen en verrijken. Onze stem is daarbij een interessant instrument met zeer veel mogelijkheden.  Iedereen heeft een unieke stem met een eigen klankkleur. Met je stem kan je zingen maar er is nog zoveel meer. We gaan ook aan de slag, tokkel, trommel, zwier met  muziekinstrumenten. Dit kan een gitaar, mondharmonica, accordeon zijn of kleine slag-, schud- en blaasinstrumentjes. Je kan ook zelf iets meebrengen.